Pro přípravu budeš potřebovat:
- 350 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 85 g rozpuštěného másla
- 70 g cukru krupice
- 30 g rozinek
- 20 g čerstvého droždí
- 3 žloutky
- 2-3 lžíce yuzu
- sůl
- plátky mandlí
Postup:
- Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Následně přidáme sůl, máslo, žloutky, zbylý cukr a pomalu mícháme. Nyní je čas na rozinky a yuzu!
- Mouku přidáváme po částech a pečlivě hněteme dokud těsto nebude vláčné.
- Těsto dáme do mísy, zakryjeme fólií a necháme 60 minut vyzrát. Z vykynutého těsta vypracujeme pěkný bochánek, který dáme na pech, zakryjte a necháme kynout zhruba dalších 90 minut. Mazanec by měl mezitím pěkně znásobit objem. Na těsto je důležité nespěchat.
- Troubu si mezitím předehřejeme na 160 °C. Jakmile je mazanec vykynutý, potřete jej rozšlehaným vejcem a zasypte mandlemi. Pečeme zhruba 45 minut dokud není hezky zlatavý. Špejlí vyzkoušíme jeho dopečení uvnitř. Pokud se nám zdá, že potřebuje ještě pár minut, přikrejeme ho alobalem a necháme dopéct.