Yuzu vánočka

Pro přípravu budeš potřebovat:

  • • 3-4 lžíce yuzu
  • • 120 g másla
  • • 80 g krupicového cukru
  • • 3 žloutky
  • • špetka soli
  • • 25 g droždí
  • • 250 ml mléka
  • • 500 g polohrubé mouky
  • • 50 g rozinek nebo sušeného ovoce naloženého v rumu
  • • 60 g opražených nasekaných mandlí
  • • 5 kapek vanilkové esence
  • • vejce na potření
  • • celé mandle na ozdobu

Postup:

1. V míse smícháme máslo, cukr, žloutky, sůl, vanilku a třeme 20 minut, až vznikne hustá směs.
2. Do hrnku vedle rozdrobíme droždí a smícháme s trochou mouky, cukru a částí mléka. Necháme vzejít kvásek.
3. Do jiné mísy nasypeme mouku a uděláme uprostřed důlek. Vložíme do něj vzešlé droždí, utřené máslo s ostatními přísadami a vlijeme zbylé mléko. Vypracujeme v tuhé těsto.
4. Těsto na vále zpracujeme, smícháme s rozinkami a yuzu.
5. Poté ho vložíme do mísy vytřené olejem a na teplém místě ho necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodinu).
6. Těsto dáme na vál a rozdělíme na 4 kusy. Vyválíme z nich dlouhé válečky, které spleteme do copu a na konci je stiskneme, aby spolu držely.
7. Vánočku položíme na plech s pečícím papírem a zajistíme špejlemi, aby se při pečení nerozběhla
8. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
9. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Pečeme několik minut, dokud lehce nezhnědne.
10. Poté teplotu snížíme na 170 °C a vánočku přikryjeme pečícím papírem, aby se nespálila.
11. Pečeme 1 h s tím, že v polovině ji celou i s plechem otočíme, aby se vánočka propekla rovnoměrně.
12. Vpichem špejle vyzkoušíme, jestli je propečená. Na špejli by nemělo zůstat těsto.
13. Když je vánočka hotová, tak ji necháme vychladnout a vyndáme špejle.

TIP: Pokud se těsto moc lepí přidejte mouku. Po rozkrojení vánočky doporučujeme přidat vrstvu yuzu, která Ti osladí celý den!

 

napsat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

napsat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
cart
Nákupní košík0
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0