Pro přípravu budeš potřebovat:
- 3-4 lžíce yuzu
- 120 g másla
- 80 g krupicového cukru
- 3 žloutky
- špetka soli
- 25 g droždí
- 250 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 50 g rozinek nebo sušeného ovoce naloženého v rumu
- 60 g opražených nasekaných mandlí
- 5 kapek vanilkové esence
- vejce na potření
- celé mandle na ozdobu
Postup:
1. V míse smícháme máslo, cukr, žloutky, sůl, vanilku a třeme 20 minut, až vznikne hustá směs.
2. Do hrnku vedle rozdrobíme droždí a smícháme s trochou mouky, cukru a částí mléka. Necháme vzejít kvásek.
3. Do jiné mísy nasypeme mouku a uděláme uprostřed důlek. Vložíme do něj vzešlé droždí, utřené máslo s ostatními přísadami a vlijeme zbylé mléko. Vypracujeme v tuhé těsto.
4. Těsto na vále zpracujeme, smícháme s rozinkami a yuzu.
5. Poté ho vložíme do mísy vytřené olejem a na teplém místě ho necháme kynout, až zdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodinu).
6. Těsto dáme na vál a rozdělíme na 4 kusy. Vyválíme z nich dlouhé válečky, které spleteme do copu a na konci je stiskneme, aby spolu držely.
7. Vánočku položíme na plech s pečícím papírem a zajistíme špejlemi, aby se při pečení nerozběhla
8. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
9. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Pečeme několik minut, dokud lehce nezhnědne.
10. Poté teplotu snížíme na 170 °C a vánočku přikryjeme pečícím papírem, aby se nespálila.
11. Pečeme 1 h s tím, že v polovině ji celou i s plechem otočíme, aby se vánočka propekla rovnoměrně.
12. Vpichem špejle vyzkoušíme, jestli je propečená. Na špejli by nemělo zůstat těsto.
13. Když je vánočka hotová, tak ji necháme vychladnout a vyndáme špejle.
TIP: Po rozkrojení vánočky doporučujeme přidat vrstvu yuzu, která Ti osladí celý den!